zaterdag 16 oktober 2010

carlbollo

Mijn werkcollega'tje Carl heeft zich de afgelopen maand geprofileerd als de bioboer van 't kantoor. Deze week had ie opnieuw enkele homemade gele courgettes voor me meegebracht. Courgettes die me vanmiddag toelachten: "Oh please, use me!"
"Er soep van maken? Heb ik geen zin in." bedacht ik. "Risotto met courgette, dan? Hmmm, lukt niet: parmezaan is op."
En toen kreeg ik 't lumineuze idee om er veggieballs van te maken. Een experimentje dat ik zo lekker vond dat ik pas na 't verorberen van de voorlaatste bol even wilde pauzeren om nog snel een fotootje te maken van het laatste exemplaar.

Het gaat als volgt : stoom carl's gele courgettes samen met worteltjes en ongeschilde aardappeltjes. Tegelijkertijd kook je wat volkoren biorijst. Verhoudingsgewijs moet je ongeveer 1/4 rijst en 3/4 groenten hebben. Als alles klaargestoomd is, meng je de ingrediĆ«nten in een kom. Voeg er blokjes chaumeskaas, wat havervlokken, versgemalen zwarte peper en zeezout, een snuifje currypoeder en wat provenciaalse kruiden aan toe. Prak het hele zootje tot een geurige puree. Vervolgens maak je er balletjes van die je kort bakt in hete olijfolie... En voila, de carlbollo's zijn geboren !