donderdag 2 juni 2011

rhubarbomb

Met dank aan Carl Lambrechts
voor de zuurstokken
uit z'n Leuvense jungle !
Terwijl waterballonnetjes en gillende patotters tuin en buurt bombarderen, sluipt een zoetzure geur stilletjes doorheen het huis. Als in een loopgracht vind ik mezelf teruggetrokken in de koelte van mijn stulp, een vol uur wachtend, eens piepen, toch nog een halfuurtje bijdoen, wachten, goedkeurend knikken en uithalen, wachten op afkoeling en "le moment prêt à manger", op de smaakexplosie op je tong.

Dàt is rabarbertaart :
° 300 gram biobloem
° 250 gram kristalsuiker
° 50 gram bloemsuiker
° 3 pakjes bourbon-vanillesuiker
° pakje gist
° vleugje zout
° 160 gram boter
° 4 eieren
° vier stengels rabarber, geschild en fijn gesneden
Bloem, boter, zout, eieren, gist en suiker mengen. 3/4 van het deeg gelijkmatig verdelen in ingeboterde en bepoederde bakvorm. Rabarberstukjes erop draperen en vervolgens het overige kwart deeg erover heen. Bakken op 150 graden gedurende 90 minuten.