Het moet zo'n vijftien jaren geleden zijn dat ik deze godendrank voor't eerst voorgeschoteld kreeg.
Tiny (in de mini), een jeugdvriendin die ik ondertussen wat uit het oog verloren ben, en haar lieve mams en paps maakten er een jaarlijkse gewoonte van om zelf fruitjenever te brouwen. Nou ja, brouwen... Het was eerder een makkelijk samenvoegen van ingrediƫnten gevolgd door een lastige uithoudingsproef.
Het concept? Men neme een bokaal en vult deze met een laagje fruit, een laagje suiker, een laagje fruit, een laagje suiker,... tot de pot vol is. Daarna giet men er jonge jenever overheen zodat alle lucht eruit verdwijnt. Hierop dropt men 'n klein handvol gedroogde jeneverbessen en sluit het geheel af.
En dan volgt het moeilijkste: zet de pot op een droog schab in je berghok, schud hem elke week een keertje om, en verder: wachten wachten wachten... Drie maanden later geniet je van 'n fruitig feest om U tegen te zeggen!
Eirbees, dialect voor aardbei in het Land van Waas ( Met dank aan de familie Meersman voor 't recept van deze godendrank ) |